Gi og ta mat

Felles måltider er hyggeligst
hvis alle husker å ta hensyn til andre
og ikke bare tenke på seg selv.
Å være høflig er alltid bra.
Her får du noen eksempler på
slike situasjoner.

Gi og ta

Rundt et spisebord er det vanlig
at noen ønsker å få tak i mat eller drikke
som de selv ikke rekker til.
Da er det riktig å
be andre om å hjelpe til.

Hvis du for eksempel ønsker
å få mer brød, kan du si
til en som sitter nær brødet:

“Kan du være så snill og sende
brødkurven til meg.”

Eller om salaten:

“Hei, kan noen sende
salatbollen rundt, takk.
Jeg vil gjerne ha litt mer.”

Hvis du har lyst på noe på bordet
som du nesten kan rekke til,
be likevel om å få det.
Ikke len deg over sidemannen eller
strekk armen over hans eller
hennes tallerken.
Det er veldig uhøflig og ubehagelig.

Det er ofte høflig å tilby noe til andre
før du tar selv.
Hvis du for eksempel tar fatt i
en skål med oliven eller syltetøy,
spør dem ved siden av deg
om de også vil ha.

Hvis det er bare litt igjen av en matrett
og du vil ta mer, ikke ta alt
med mindre det er veldig lite igjen.
Det kan være andre som også
har veldig lyst på litt til.

Når andre ber å få noe og du vil hjelpe,
husk hygiene.
For eksempel, ikke ta en brødskive
eller en frukt i din hånd og gi videre,
men send fatet eller kurven.
Andre liker ikke at du “fingrer” med maten
de skal spise.

Når noen tilbyr deg mer mat
eller spør om du vil ha noe,
svar høflig:

“Ja, takk” (ikke bare “Ja”)

eller:

“Nei, takk” (ikke bare “Nei”)

Mengden mat

Ofte forsyner du deg selv.
Andre ganger får du mat servert.

Ta bare passe mye mat 
når du tar mat på tallerkenen din selv.
Du kan ofte forsyne deg en gang til
hvis du ikke ble mett.
Ikke overspis selv om maten er veldig god.
Andre kan også syns
at enorme porsjoner ser grådig ut.

Hvis du er usikker på om du liker noe,
ta bare litt og smak.
Ta mer etterpå, hvis du likte det.

Hvis andre serverer deg og du er usikker,
kan du si for eksempel:

“Kan jeg få bare bittelitt.”

Eller hvis du vet, at du ikke liker noe:

“Jeg er ikke så glad i … ”

Hvis du har matallergier eller intoleranse,
kan du si:

“Beklager, jeg tåler ikke  … ”

De som serverer forstår hva du mener.

Startside

Personen forsyner seg på buffet.

Når du forsyner deg,
ta bare passe mye mat,
ikke kjempemasse.
Du kan ta mer senere.

En person serverer en bløtkakebit til ene annen.

Når du får servert mat,
husk å takke pent.

Film om bord-skikk (lange armer):

Trykk på en knapp for å navigere:

Spising og måltiderBordpratDu er her: Gi og ta matPå serveringsstederSpisebordet

Startside