På serveringssteder

Serveringssteder er:

  • vanlige restauranter
  • hurtigmat-restauranter
  • kroer
  • kafeer og barer
  • kantiner

Felles for disse er at andre lager maten
som blir serveret til kundene.

Det kan være bordservering eller
for eksempel buffé.
I buffeen henter alle maten selv.
Mange hoteller og arbeidsplasser
serverer maten i buffeer.

Her får du noen nyttige tips for
oppførsel på disse stedene. 

På kafé

Kafeer er serveringssteder for
drikke og lette måltider.

Det kan være bordservering eller at
du må kjøpe det du ska ha ved disken.
Det er helt greit å spørre kafé-ansatte
hvordan det er.

På kafeer kan du vanligvis velge
bordet fritt.

Betaling skjer enten ved bordet
eller i kassen.

Det er ikke vanlig å gi driks.
Driks er en liten ekstra betaling
til servitøren.

På restaurant

På mange restauranter må du vente på
å bli vist til et bord.
Da skal du vente tålmodig på
at en kelner kommer og inviterer deg inn.

Ved inngangen kan du sjekke
om det fins en garderobe.
Der kan du henge opp yttertøyet ditt.
En betjent garderobe har
en person som henger opp og
passer på tøyet mens kundene spiser.
Ta alltid med verdisakene med deg
(lommeboken, mobilen, nøklene).

Maten velger du fra en meny.
På menyen står matrettene og prisene.
Menyer viser:

  • forretter
  • hovedretter
  • desserter
  • drikke

Fra menyen kan du fritt velge
hva du ønsker å spise.
Det er helt greit å spørre en kelner,
hvis du lurer på noe.
Det er ikke flaut.

Det er vanlig å bestille i hvert fall
en hovedrett.
Det vil si at du kan droppe forretten
eller desserten eller begge deler.
Hvis du velger et 3 retters måltid,
kan måltidet bli dyrt.
Det kan være lurt å regne ut prisen
fra menyen i forveien.
Det er også greit å bestille vann til maten.
Det er billigst.

La kelneren plassere tallerkenen
foran deg på bordet.
Du må ikke prøve å “hjelpe til”.
Det kan forstyrre kelneren.

Hvis du vil snakke med en kelner,
vis et tegn med hånden
når hun eller han kan se deg.
Ikke rop på kelneren.
Når kelneren kommer til deg,
kan du for eksempel:

  • be om å få se på menyen
  • si fra om det er noe galt med maten
  • spørre hvor toalettet er
  • si at du ønsker å betale

Betaling skjer oftest ved bordet.
Kelneren kommer med regningen
og en betalings-terminal.
Du kan betale med bankkortet ditt
eller med kontanter.

Hvis du likte maten godt,
kan du fortelle det til kelneren.
Det er alltid hyggelig å høre.

Det er ikke nødvendig å gi driks.

På buffé

På en buffé står maten framme
og alle forsyner seg selv.
Det er ofte mye å velge blant.

Det greieste er å gå flere runder,
og ta litt forskjellig hver gang.
Det er ikke stilig å lesse masse mat på
tallerkenen i en veldig stor haug.

Det er ofte mulig å ta en ren tallerken
til neste forsyning.
Se om det fins en tralle som du kan
sette den brukte tallerkenen på.

Det hender at det er mange som står i kø
rundt buffeen.
Bli i køen og gå videre i samme tempo
som alle andre.
Sniking i buffé-køen er ikke godt likt.

Startside

Enkelt ekemspel på en meny med 3 retter og 3 tilbehør.

Menyer viser valgene du har
på en kafé eller restaurant.
Du får også vite hva maten koster
og du kan sammenligne priser.

Kelner serverer mat til cafégjester.

Servitører og kelnere plasserer
maten og drikkevarene
på bordet foran gjestene.
Gjestene må holde
hendene sine unna.

Hånd som holder betalingskortet oppå en betalingsterminal.

På restauranter og kaféer er det
vanlig å betale med bankkort.
Sjekk beløpet før du
godkjenner betalingen.
Det er ikke nødvendig å betale
noe ekstra, det vil si å gi driks.

Trykk på en knapp for å navigere:

Spising og måltiderBordpratGi og ta matDu er her: På serveringsstederSpisebordet

Startside