Spisebordet

Utstyret som blir brukt for å dekke
et spisebord, heter dekketøy.
Det er:

  • asjetter, tallerkener og skåler
  • glass, krus og kopper
  • gafler, kniver og skjeer (bestikk)
  • serveringsbestikk
  • fat
  • bordskånere (varmebrikker)
  • duk, spiseunderlag og servietter
  • pynt

Det er hyggelig å spise sammen med andre
når bordet er rent og pent dekket.

I bildene  denne siden kan du se
tips for dekking av bord for:

  • frokost
  • vanlig middag
  • fest

Du kan variere borddekkingen
som du selv syns er fint og praktisk.
I tillegg til det som vises i bildene
kan du bruke:

  • en duk
  • bordbrikker under tallerkener
  • flere glass for ulike drikkevarer
  • telys (gjerne batteridrevet)
  • små blomster
  • servietter som er brettet fint
  • pynt som passer til anledningen,
    for eksempel 17. mai eller bursdag

De som kommer til dekket bord
føler seg verdsatt
når bordet er pent dekket.
Det er godt for vennskap
og en god stemning rundt bordet.

Riktig bruk av bestikk

Det fins noen regler for bruk av
gaffel, kniv og skje
som kan være greit å huske.

Vanlig bruk av bestikk er:

  • Bruk bestikk, hvis det er lagt fram.
  • Hold kniven i høyre hånd
    og gaffelen i venstre hånd.
  • Spis suppe med stor skje.
  • Hold skjeen helst i høyre hånd.
  • Legg bestikket du spiser med
    på tallerken når du tar pause,
    det vi si ikke legg det på bordet.
  • Ikke forsyn deg av maten på bordet
    med ditt personlige bestikk.
  • Ikke putt kniven i munnen
    og ikke slikk kniven.
  • Når du er ferdig, bruk bestikket for å 
    skyve matrestene på tallerkenen
    sammen penest mulig.
  • Når du avslutter, legg bestikket
    pent ved siden av hverandre
    på tallerkenen.

Det er lurt å trene på og huske
hvordan du bruker bestikket. 

Det er ikke greit å peke på
og kommentere andre som 
bruker bestikket på en annen måte.
Det kan være sårende.

Startside

Frokost

Skjematisk modell av borddekking for frokost.

1: Müsli-skål eller jogurt-skål
2: Spiseskje
3: Drikkeglass
4: Krus for te eller kaffe
5: Papir-serviett
6: Frokost-tallerken
7: Vanlig kniv

Vanlig middag

Skjematisk modell av borddekking til middag.

1: Papir-serviett
2: Glass som passer flere typer drikke
3: Middags-gaffel
4: Middags-tallerken
5: Suppe-tallerken
6: Vanlig kniv
7: Spiseskje

Fest

Skjematisk modell av borddekking for festmiddag.

1: Forrett-gaffel og middags-gaffel
2: Dessert-skje og dessert-gaffel
3: Flere glass for ulike drikkevarer
4: Festlig papir-serviett
5: Forrett-tallerken og middags-tallerken
6: Forrett-kniv og middag-skniv

Trykk på en knapp for å navigere:

Spising og måltiderBordpratGi og ta matPå serveringsstederDu er her: Spisebordet

Startside